2015-03-17

Bussförarna hyllas den 18 mars

Imorgon onsdag är det Bussförarens dag, som sedan förra året är officiell temadag i Sverige. Skånetrafiken firar detta genom att hylla bussförarna i social media och kommer att uppmana kunder att dela med sig av glada resminnen och möten med förare. Även Västtrafik uppmärksammar dagen genom att lyfta fram några av personerna som gör kollektivtrafiken möjlig.

Bussförarens dag, eller Transit Driver Appreciation Day som den kallas internationellt, startade 2009 i Seattle där bussförare och tågförare hyllas denna dag. Dagen uppmärksammades i Sverige för första gången förra året. Dagen inträffar alltid den 18 mars, eftersom det var datumet då världens första "buss" startade i Paris år 1662, vilket då bestod av sju hästdragna vagnar som gick utmed förbestämda rutter i staden och kunde ta sex till åtta passagerare.

Dagen riktar fokus på ett av kollektivtrafikens många och viktiga yrken och uppmärksammas av bland annat Västtrafik med en serie personporträtt på Instagram. Varje dag under hela veckan publiceras nya porträtt med förare från regionen.

– Jobbet handlar om så mycket mer än att bara köra från A till B. Våra förare möter och hjälper människor under hela sin arbetsdag. Det är i grund och botten ett serviceyrke, säger Mikael Olsson, trafikchef på Västtrafik.

– Vi vill passa på att lyfta fram även spårvagnsförare, tågvärdar, däcksmän och alla andra som arbetar på våra fordon. Utan dem skulle det inte finnas någon kollektivtrafik. De gör en stor insats och har en nyckelroll när vi ska få fler att vilja åka kollektivt, säger Mikael Olsson.

Även Skånetrafken uppmärksammar Bussförarens dag, främst genom att uppmana kunderna att dela med sig av resminnen och möten med förarna:

- Vi får varje dag in beröm till förare från våra kunder, men det är sällan dessa historier sprids vidare brett, säger Anna Edqvist, som jobbar på Skånetrafikens kundtjänst.

- Genom att lyfta fram några av våra stolta och glada förare i social media, vill vi skapa en mer rättvis bild av förarna, berättar Rebecka Jansson, ansvarig för Skånetrafikens facebook.