2019-10-11

Studieresa till ett tryggare New York

Hur har New York, från att varit en stad med mycket hög brottslighet i början av 1990-talet, förvandlats till en av USAs säkraste städer? Det var en av frågorna som låg till grund för den studieresa som stiftelsen Tryggare Sverige arrangerade i slutet av september där medarbetare från Svensk Kollektivtrafik och flera personer från medlemsorganisationerna deltog.

Vad är det då för metoder som politiker, polisen och andra aktörer har använt sig av i New York för att få till stånd dessa förbättringar? Handlar det om fler poliser, hårdare tag och nolltolerans, eller finns det andra förklaringar? Finns det saker att lära från deras arbete? 

Det var en glad och intresserad grupp med många från trafikvärlden men även säkerhet, juridik och livsmedelshandeln som under några intensiva dagar i sommarvarmt New York fick träffa poliser, forskare, områdesutvecklare, kollektivtrafikmyndighet etc. som gav sina svar på frågorna vi kom dit med i bagaget. Det blev många intressanta möten både med människor och platser och alla i gruppen åkte hem fullproppade med tankar, inspiration och idéer förutom ett vidgat kontaktnät.