2023-06-27

Långa sjukresor riskerar ökade kostnader för hemregionen

Under 2022 gjordes mer än 6 miljoner sjukresor, visar en sammanställning som Svensk Kollektivtrafik gjort bland sina medlemmar kring sjukresor, en klar ökning sedan pandemin.

Nästan 4 av 5 sjukresor som ersätts av samhället anordnades som serviceresor tillsammans med färdtjänst, närtrafik och skolskjutsar. Som en rest av pandemin är dock vården på många platser fortfarande restriktiv med att tillåta samåkning med andra resenärer. Detta tillsammans med att 4 av 10 resor bokas på resdagen gör att samordningen inte är så hög som den skulle kunna vara. De resor som går utanför hemregionen är en relativt liten andel men är ofta dyra resor med låg samordning. Eftersom det råder akut förarbrist på många platser innebär ett ökat antal långa sjukresor att fordon binds upp och att de resenärer som ska resa kortare med färdtjänst eller sjukresor inom länet inte kommer att kunna åka på önskad tidpunkt.

Inom Tidöavtalet ingår en översyn av möjligheterna att erhålla vård utanför hemregionen. Det är oerhört viktigt att parterna är medvetna om de kostnadsökningar som kan uppstå för sjukresorna så att förslagen inte leder till att de som är färdtjänst- och skolskjutsberättigade drabbas på grund av dessa förändringar i vården.

Ta del av PM:et om sjukresor