2020-11-04

Positivt med beslut om barriärskydd i Uppsala

Svensk Kollektivtrafik ser positivt på Arbetsmiljöverkets beslut att godkänna barriärskydd i vissa bussar hos Nobina Fyrislund i Uppsala och öppna framdörren.

- Det är mycket glädjande att en stor del av regionbussarna i Uppsala län nu åter kan öppna den främre dörren för ombordstigning. Vår förhoppning är att detta snart blir möjligt även för andra berörda regioner, trafikföretag och bussmodeller, säger Mattias Adell, tf vd på Svensk Kollektivtrafik.

Beslutet gäller bussar av modellerna Volvo 7900/8900. På dem får passagerarna gå på framtill om barriärskydd av plast har installerats enligt Arbetsmiljöverkets villkor. Skyddsåtgärderna i beslutet gäller till och med den 2 november 2021. På övriga bussmodeller gäller fortfarande att framdörrarna ska vara stängda och de två främre stolsraderna ska vara avstängda.

Arbetsmiljöverket skriver i ett pressmeddelande att beslutet inte är generellt utan baseras på barriärskyddets utformning hos just Nobina Fyrislund. Om andra trafikföretag eller regioner vill ha barriärskydd prövade för andra bussmodeller måste de kontakta Arbetsmiljöverket så att de kan ompröva det befintliga beslutet.

Ta del av beslutet